Joka kymmenes ihminen maailmassa käy töissä ja elää silti alle kahdella dollarilla päivässä.

Allekirjoita haaste

Allekirjoita Suomessa toimiville elintarvike-, tekstiili- ja ravitsemusalan yrityksille suunnattu #tunneketjusi-haaste:

Haluan vastuullisesti tuotettua ruokaa ja tekstiileitä! Toivon, että yrityksenne kertoo, mistä raaka-aineenne ja tuotteenne tulevat ja miten varmistatte, että työntekijöitä ja ympäristöä kohdellaan hyvin.

* Pakolliset kentät

Allekirjoittaneita tällä hetkellä:

Vaadi yrityksiltä avoimuutta

25 miljoonaa ihmistä on pakkotyössä. 152 miljoonaa lasta tekee terveydelleen tai koulunkäynnilleen haitallista työtä.

Kasvava joukko yrityksiä tekee töitä vastuullisuutensa eteen. Ne kartoittavat tuotteiden alkuperää, käyttävät vastuullisuussertifioituja raaka-aineita ja tekevät yhteistyötä ammattiliittojen kanssa.

Silti vaaditaan vielä paljon työtä. Esimerkiksi maailman sadasta suurimmasta vaatemerkistä 32 julkistaa tehtaansa, 14 antaa tietoa tehtaiden alihankkijoista, mutta yksikään ei julkaise raaka-aineidensa lähteitä. Yhteensä 34 merkkiä on sitoutunut maksamaan elämiseen riittäviä palkkoja, mutta vain neljä brändiä raportoi edistyneensä palkkojen parantamisessa. Nämä tiedot on kerännyt Vaatevallankumous-kampanja.

Myös monen elintarvikkeen alkuperä on tuntematon ja tuotanto-olosuhteissa on ongelmia. Finnwatch- ja SOMO-yritysvastuujärjestöjen tutkimukset ovat viime vuosina löytäneet lapsityötä, pakkotyötä, laittoman matalia palkkoja ja muita vakavia työ- ja ihmisoikeuksien loukkauksia esimerkiksi kahvin, teen, ananasmehun, sokerin, palmuöljyn, broilerin ja tonnikalan tuotannosta.

Kansainvälisesti yritysten vastuu työ- ja ihmisoikeuksista on selkiytynyt viimeisen vuosikymmenen sisällä. YK:ssa on sovittu Yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat periaatteet, joiden mukaan yritysten pitää tunnustaa julkisesti, että niillä on velvollisuus kunnioittaa ihmisoikeuksia. Lisäksi niiden tulee aloittaa jatkuva prosessi, jossa ne

  1. kartoittavat oman toimintansa ja tuotantoketjujensa ihmisoikeusongelmia
  2. minimoivat ja korjaavat suurimmat ongelmat
  3. raportoivat julkisesti suurimmat ongelmansa ja edistyksensä niiden korjaamiseksi.

Yritysten tulee tuntea ketjunsa, sillä se on vastuullisen yritystoiminnan ensiaskel. Tule mukaan vaatimaan yrityksiltä konkreettisia toimia avoimuuden lisäämiseksi allekirjoittamalla vetoomus!


Haaste luovutetaan loppuvuodesta 2018 tunnetuille Suomessa toimiville elintarvike-, tekstiili- ja ravitsemusalan yrityksille, jotka hankkivat raaka-aineita kehitysmaista. Haasteen saavat mm. Paulig, Meira, Fazer, Valio, Alko, S-ryhmä, K-ryhmä, Lidl, Stockmann, Tokmanni, Luhta, Reima ja Halonen.